Welkom bij de Vliegende Nonnen
Bestel nu een Vliegende Nonnen t-shirt en sponsor hiermee een volledige gevulde rugzak met schoolmateriaal voor een kind in Nicaragua.
Homet-shirtsprojectenvrijwilligersFoto'spubliciteitdonateurscontact

Vrijwilligers

Hier zijn een aantal verslagen van vrijwilligers:

Karolien Wynen en Toa vertellen....

Vol verwachtingen en niet wetende wat ons te wachten stond kwamen we aan in Granada, Nicaragua. Via Stichting DE VLIEGENDE NONNEN waren we in contact gekomen met Karin Eijlders. Zij woont sinds 1994 in Nicaragua en zet zich al even lang in voor het lot van de arme schoolkinderen in de achterbuurten van Granada.

Vol spanning klopten we bij haar aan. Door haar aanstekelijk enthousiasme wist ze ons meteen warm te maken voor een project: het begeleiden van de kinderen in de Immaculadaschool in de Prusia-buurt bij het maken van tekeningen. Deze tekeningen worden gebruikt voor het maken van een verjaardagskalender.

Twee dagen later, na een korte verkenning van de Prusia buurt zijn we voor de eerste keer aan het werk gegaan in het schooltje. De armoede van de buurt werd ook hier weerspiegeld, ondere andere door het beangstigend laag opleidingsniveau. Kinderen van 8 jaar die hun naam niet kunnen schrijven, kinderen van 4 jaar die hun leeftijd niet weten, en leeftijdsverschillen van 4 jaar binnen dezelfde klas.Maar juist daarom, waren we extra gemotiveerd om ons steentje bij te dragen. Samen met een andere vrijwilligster, die instond voor de begeleiding van de kunstklassen, smeten we ons op het project.

Oorspronkelijk dachten we, dat we voor het maken van 130 tekeningen, maar drie dagen zouden nodig hebben. Maar dagen werden weken, door het gebrek aan organisatie en discipline in de school. Lessen werden constant onderbroken, school stopte 4 op 5 dagen vroeger, kinderen liepen in en uit de klas.Van de 4 uur les per dag, waren er dus hoogstens 2 productief. Na drie weken hebben we het dan toch klaargespeeld om de 130 tekeningen binnen te halen.
En we mogen zeggen dat we wel tevreden zijn over het resultaat.

Met pijn in het hart namen we afscheid van de lieve glimlachjes, de warme knuffels en de spontaniteit. Maar we weten dat Karin Eijlders verder blijft vechten om de toekomst van deze kinderen te verbeteren. Spijtig genoeg is er veel armoede in Nicaragua, maar nooit genoeg geld.

Momenteel voorziet Karin rugzakken met schoolmateriaal, schoenen en uniformen zodat de kinderen naar school kunnen gaan,... Deze kan ze ieder jaar weer kopen dankzij de donaties die ze ontvangt van Stichting DE VLIEGENDE NONNEN.

We willen Karin bedanken voor de kans die ze ons gegeven heeft en nog veel succes en sterkte wensen met het voortzetten van haar project.

Toa & Karo

 

Een reactie van Tineke en Leontien.....

Beste Vliegende Nonnen,

Leontien en ik (Tineke) zijn net 3 weken, het begin van het nieuwe schooljaar bij Karin Eijlders in Nicaraqua geweest. We hebben met eigen ogen mogen aanschouwen hoeveel er op kleine schaal gebeurt en nog gaat gebeuren en wat er allemaal al is gedaan.

De blije gezichten bij het zien van Karin die hun nieuwe school materiaal kwam overhandigen. We waren helemaal ontdaan van de inzet van iedereen. Daar kunnen wij nog wat van leren. De mensen zijn zo vriendelijk en altijd een glimlach. Jullie naam is trouwens enig.

Heel veel succes met jullie projecten.

Hartelijke groeten,

Leontien en Tineke

 

Luc Spoelders verteld....

Via Stichting DE VLIEGENDE NONNEN terecht gekomen bij Karin Eijlders in Granada, Nicaragua. Zij helpt op dit moment ongeveer 550 kinderen die in de arme wijken rond de stad Granada wonen. Veelal zijn het kinderen uit gebroken gezinnen waarvan de moeder alleen staat voor de opvoeding van de kinderen.

Uit de contacten vooraf met Karin bleek dat er een te kort is aan alles maar zeker aan schoolmateriaal. Ik heb dan een groot aantal firma's aangeschreven met de vraag of zij geen promotiemateriaal zoals balpennen, potloden, boekjes e.d. op overschot hadden om mee te nemen naar Nicaragua. De respons hierop was niet zo groot, ongeveer 5% van de bedrijven reageerde, maar door het groot aantal verstuurde aanvragen kreeg ik al vlug heel wat materiaal verzameld. De mooiste schenking kwam van Radio Donna in Belgie die een mooie tweedehands laptop schonken. Ook heb ik wat centjes van familie en vrienden gekregen om aan Karin te schenken.

Zo zorgt zij er o.a. voor met donaties van Stichting DE VLIEGENDE NONNEN dat zo´n 550 kinderen aan het begin van het schooljaar een schoolrugzak, degelijke schoenen en een schooluniform hebben. Maar het belangrijkste tijdens de eerste schoolweken is de verdeling van de rugzakjes met o.a. schriften, balpennen, potloden, e.d.

Het eerste schooltje die we bezochten lag in de wijk Las Camelias en dat is nog een relatief goede buurt maar ook hier gaan lang niet alle kinderen naar school. Schoolplicht bestaat hier niet en de ouders kunnen dikwijls geen schoolmateriaal kopen en-of de kinderen moeten overdag mee geld gaan verdienen.Daarna hebben we rugzakjes uitgedeeld bij de grotere kinderen. Ongelooflijk ontroerend hoe Karin hier onthaald wordt. De kinderen komen haar allemaal omarmen en met zoveel liefde... nog niet dikwijls gezien. Zij is voor hen echt zeer belangrijk, onmisbaar eigenlijk.Die rugzakjes zijn hier in Granada gemaakt door enkele van die moeders die zo dan ook weer iets verdienen en zin aan hun leven geven.

Maar er is hoop, dankzij mensen zoals Karin. Zij krijgt ook jaarlijks een vast bedrag van haar familie om de hulp te financieren. Ook dit jaar heeft zij weer steun gekregen van Stichting DE VLIEGENDE NONNEN om rugzakken schoolmateriaal en schoenen te kopen waarvoor ten zeerste bedankt! Ook een aantal mensen die ik op mijn reis ontmoet heb deden een duit in het zakje. Nog even vermelden dat alle geschonken goederen of cash direct naar het goede doel gaat en dat er dus niks aan de strijkstok blijft hangen.

Ik ben zeer blij dat ik de kans gekregen heb om dit bezoek mee te maken. Een ervaring voor het leven die mij zelfs nu, nog steeds ontroerd. Met dit verslagje wil ik andere reizigers motiveren om dat beetje plaats in hun rugzag of reiskoffer dat ze waarschijnlijk nog wel hebben, op te vullen met wat eenvoudige spullen. Het lijkt voor ons zo onwaarschijnlijk maar zelfs een beetje balpennen maakt daar een groot verschil…

Luc Spoelders


Bekijk Stichting de Vliegende Nonnen op GoedTV